vineri, 3 ianuarie 2014

Cascada Bigăr - Caraș-Severin


Izvorul Bigar (cunoscut si sub denumirea de Izbucul Bigar) este o arie protejata de interes national, situat in judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.
 Rezervatia reprezinta o zona colinara, cu izvoare chei, abrupturi calcaroase, vai, lapiezuri, doline, ponoare, pesteri, avene, poiene si pajisti; cu o fauna alcatuita din mamifere (urs brun, ras, lup, vulpe), pasari, reptile, broaste si pesti; si o flora (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor banatean), specifice grupari montane a Muntilor Banatului.
  Dupa circa 200 metri, apa izvorului (bogata in calcar) se varsa in raul Minis de pe un prag stancos, formand o cascada de tuf calcaros, ce poarta numele de Cascada Bigar. Izbucul Bigar este un izvor puternic (de unde termenul "izbuc"), alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei.
   Site-ul The World Geography a alcatuit in anul 2013 o lista cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se afla Cascada Bigar din Caras-Severin.

sursa: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu