miercuri, 15 ianuarie 2014

Rezervația Naturală de Zimbri „Dragoș-Vodă”, Vânători-Neamț

Rezervația de Zimbri - Neamț cunoscută și sub denumirea de Rezervația de Zimbrii „Dragoș-Vodă”, este o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip faunistic) situată în județul Neamț, pe teritoriul administrativ al comunei Vânători-Neamț.


Arealul se întinde pe o suprafață de 11.500 hectare, aflându-se se află în partea sudică Munților Sabasei (diviziunea centrală a Munților Stânișoarei) și cea nordică a județului Neamț. Zona se află la nord de porțiunea din DN15B, ce leagă localitățile Vânători-Neamț și Pipirig.


Rezervația reprezintă o zonă de protecție pentru mai multe specii faunistice rare, în principal: zimbrul (Bison bonasus). Se mai întâlensc ursul brun (Ursus arctos), cerbul (Cervus elaphus) sau căprioara (Capreolus capreolus).



În ianuarie 2013 în grădina zoolgică - cu o suprafață de 4 hectare - se aflau 6 exemplare de zimbri găzduite în scop touristic, alți 19 adulți și 3 pui fiind în țarcul de aclimatizare (o suprafață împrejmuită de 180 ha). În libertate se aflau 3 masculi, două femele și 2 pui, exemplarele având montate în jurul gâtului un suport pentru un radioemițător - pentru a putea fi monitorizate. În martie 2013 alte 5 exemplare au fost eliberate în sălbăticie. Zona Chitele - cea în care se află în libertate zimbri - aparține administrativ de comuna Crăcăoani, fiind un areal izolat cu păduri de foioase și amestec cu o suprafață de aprozimativ 5000 ha, ce are altitudinea de 800 - 1000m.




sursa: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu